Voorjaarsbezoeken Culturele Club 2020

Museumbezoeken voorjaar 2020.pdf

 

kunstmuseum-den-haag

 

Januari: Kunstmuseum Den Haag - Monet: tuinen van verbeelding 

Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet (1840-1926)? Maar wie heeft deze kleurexplosies op doek in werkelijkheid gezien en zich verloren in de weerspiegelingen van Monets waterlelievijver, niet meer wetende waar water begint en lucht ophoudt? In Nederland vond de laatste grote tentoonstelling van Monet in 1952 plaats.

Een groot deel van zijn beroemde 'tuinen' uit de periode in zijn latere woonplaats Giverny is nog nooit in Nederland vertoond. In dit kleine dorp legt hij twee tuinen aan: een bloementuin en een watertuin met een waterlelievijver, waarbij hij zich laat inspireren door de traditionele Japanse tuin. In “Tuinen van verbeelding” heeft het Kunstmuseum (voorheen Haagse Gemeentemuseum) maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht.

 

 gouda-museum-stillevens

 

Februari: Gouda Museum - Nederlandse en Belgische Stillevens
vanaf 1870 tot nu
 

De tentoonstelling Stilleven toont een prachtig, vernieuwend beeld van het Nederlandse en Belgische stilleven van omstreeks 1870 tot nu en onderzoekt de betekenis voor kunstenaars. 

Het stilleven is al eeuwen populair. Wie kent die prachtige schilderijen met de meest exotische voorwerpen en bloemen uit de zeventiende eeuw niet? Aan het einde van de negentiende eeuw verandert het stilleven echter sterk. Nederlandse en Vlaamse schilders stappen af van de klassieke, realistisch geschilderde en gearrangeerde composities. Exotische boeketten maken plaats voor bloemen uit de tuin, luxe voorwerpen worden vervangen door alledaagse potten en vazen. Het kleurgebruik wordt uitbundiger, de voorstellingen steeds abstracter. Maar de belangrijkste ontwikkeling: kunstenaars zien het stilleven als de ultieme expressievorm, die hen alle mogelijkheden biedt in de zoektocht naar vorm, kleur en compositie.

Er zijn werken te zien van o.a. Floris Verster, James Ensor, Jan Sluijters, Pyke Koch, Bart van der Leck  en Gustave de Smet.

 

 

slow-fashion-dordrecht

 

Maart: Dordrechts Museum - Slow Fashion 

Een selectie van 50 topstukken laat de belangrijkste silhouetten van 150 jaar mode zien van de 18e tot en met de 20e eeuw. Deze tentoonstelling toont hoe onze voorouders zorgvuldig omgingen met hun kleding, bewust en duurzaam. Kleding werd gekoesterd en   over duurzame mode op gang te brengen. 

Fast fashion is tegenwoordig de norm. Waar we voorheen jaren deden met een kledingstuk wisselt de mode nu meerdere keren per seizoen. We zijn niet meer gewend om kleding te vermaken of te repareren. Als vroeger de mode veranderde werd de kleding bewaard of vermaakt tot een nieuw kledingstuk. De tentoonstelling laat zien hoe het fenomeen slow fashion destijds gebruikelijk was. En daar kunnen we tegenwoordig van leren. Waarom zouden we niet terugkeren naar een kleinere garderobe met tijdloze mode van goede kwaliteit, die niet seizoen- of trend gebonden is? 

Tip: In het op loopafstand gelegen museum Huis van Gijn is ook aandacht voor mode. De kledingkast van dames van stand staat hier centraal. Ruim honderd jaar geleden had men in welgestelde kringen meerdere dresscodes op een dag. Elk dagdeel vereiste een eigen kledingstuk. Het was balanceren tussen ‘wat is nog correct’ en ‘wat niet’. Een bezoek aan dit museum is overigens niet in het programma van de Culturele Club opgenomen.