Wezen en waarde van het dialect in Brabant

 

lezing-brabants-dialect

 

De spreker, Jos Swanenberg, begint met een gedachtegang over het wezen en de waarde van het dialect in Noord-Brabant. Daarbij gaat hij in op enkele algemene verschillen tussen en overeenkomsten van taal en dialect en vervolgens op het Brabants dialectlandschap. Brabantse dialecten zijn immers niet allemaal hetzelfde, in Goirle en omgeving spreekt men heel anders dan in Bergen op Zoom, Budel of Boxmeer.

Welke kenmerken maken dialecten verschillend en waar komen die verschillen eigenlijk vandaan? Al meer dan honderd jaar constateren onderzoekers dat onze dialecten met uitsterven worden bedreigd. Al die tijd waarschuwt men al voor dialectverlies en taalschaamte. Anderzijds is er nog nooit zoveel in het dialect geschreven en gezongen als in de laatste decennia. In hoeverre is het Brabantse dialect in gevaar?

Jos Swanenberg is hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur in Brabant aan Tilburg University en werkt daarnaast als adviseur-redacteur voor de stichting Erfgoed Brabant in ’s-Hertogenbosch. Daarvoor was hij samensteller van het ‘Woordenboek van de Brabantse Dialecten’ (Radboud Universiteit Nijmegen). Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over taal, cultuur en identiteit.