De Maretakkenkwekerij in Moergestel

Geplaatst op 19-07-2020  -  Categorie: Algemeen

nieuwsbericht-maretakZondagmiddag 19 juli bezocht het Goirlese Vrouwennetwerk de Maretakkenkwekerij in Moergestel, die deel uitmaakt van Hoveniersbedrijf Michiel Nouwens. www.maretakkenkwekerij.nl
We werden heel hartelijk ontvangen in de tuin van de prachtige boerderij van Michiel en Suzanne. Bij de koffie werden appelflappen van appels uit de eigen boomgaard gepresenteerd. 

De maretak kennen we van de Kerst: wie onder een maretak staat mag gekust worden. En wie kent niet de druïde Panoramix die maretak snijdt voor de toverdrank, waardoor de Galliërs onoverwinnelijk zijn?
Door de geschiedenis heen werd de maretak gezien als teken van levenskracht, vruchtbaarheid, verdrijven van ziekten, het afweren van kwade en een geneesmiddel voor alles.  

De maretak is een halfparasiet die leeft op diverse boomsoorten, zoals populier, linde, appelboom, meidoorn, lijsterbes, mispel of haagbeuk. De groei van de maretak gaat zeer langzaam. Michiel en Suzanne tonen de maretakken in verschillende stadia van groei en vertellen over de betekenis van maretak, de mythen en natuurlijk over hoe de maretak gekweekt wordt. 

Naast de bomen met maretakken was er nog veel meer te bewonderen. Veel bloeiende bloemen in allerlei kleuren, diverse groenten en kruiden, verschillende bomen en dit alles in een prachtige tuin waar kalkoenen en kippen in rondscharrelen. 

Op de foto hiernaast is te zien, hoe de maretak onder de bladeren van de appelboom hangt.
Om een indruk van de Maretakkenkwekerij en het bezoek van het Vrouwennetwerk te krijgen, kunt u inloggen om op het besloten gedeelte van deze website alle foto’s te bekijken.